Spelar det någon roll om man röstar?

Det är val i höst. Så klart borde alla rösta! Det är viktigt för demokratin att alla gör sin röst hörd. Men om man tänker på det så är det helt okej om alla utom just jag röstar. För det kommer aldrig hända att ett val avgörs av en enda röst. Om det bara skiljer en röst mellan två olika partier eller två grupper av partier så blir det omval. Så därför kan det inte spela roll med just min röst.

”Men tänk om alla andra gjorde så, då skulle ingen rösta?”
Nej, naturligtvis måste alla andra rösta. Men just jag, jag behöver inte rösta.
”Du borde rösta för att det inspirerar andra människor att rösta.”
Nja, så länge som jag säger till alla andra att jag röstar så räcker det. Jag kan till och med gå till vallokalen för att lura dem ordentligt, men bara rita teckningar på katter bakom röstskärmen och lägga i mitt valkuvert istället för valsedel.

Hur man än vänder och vrider på det så verkar det stämma. Just jag behöver inte rösta så länge andra gör det. Detta kanske verkar lite som en paradox, för om inte jag behöver rösta så gäller det för min kollega Jonathan också, och min kollega Lasse med. Det kommer aldrig skilja bara tre röster mellan två partier i ett land av Sveriges storlek. Det viktigaste är att alla andra gör det. Så här är det med flera andra saker. Återvinning, till exempel, för så länge alla andra sorterar så påverkar inte mina sopor så mycket att det faktiskt blir sämre med till exempel klimatet. Så länge ingen vet om det.

Det här liknar det problem som kallas ”allmänningens dilemma” eller på engelska ”tragedy of the commons”. Ett exempel på det är ett antal fiskare som fiskar för mycket i en sjö så att fisken fångas snabbare än den fortplantar sig. För alla fiskarna vore det bättre om man gemensamt slutade fiska ett tag så att fiskbeståndet kunde växa tillbaka. Men för var och en av fiskarna vore det bättre att smita ut på natten och fiska ändå, så hen tjänar lika mycket pengar som förut. Om bara en av fiskarna gör det så går det ändå. Problemet är att det gäller för var och en av dem och om alla agerar utifrån sitt eget intresse så kommer fiskbeståndet dö, så länge de inte kan hindra de andra från att fiska.

Lösningar på allmänningens dilemma är ofta att man inför lagar och straff så att det blir en del av ens egenintresse att göra det som är bäst för alla. Det finns länder som har lagar om att man måste rösta, men även de brukar inte kräva att man faktiskt väljer ett alternativ, så länge som röstsedeln är markerad på något sätt. Det kanske verkar deppigt att ens röst inte spelar roll, men man kan också tänka tvärt om. Det viktigaste när det gäller röstning är att man använder sin faktiska röst, alltså sin yttrandefrihet, och försöker övertyga andra så att de röstar som en själv tycker. För alla är ense om att många människors röster förändrar val.


Foto: Bengt Nyman – originally posted to Flickr as IMG_4433-1, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10777438